Kalastusvälineet

Kun lähtee kalaan, tarvitaan ehdottomasti riittävät välineet kalojen narraamiseen, sillä paljain käsin kaloja saa pyydettyä vain äärimmäisen harvoin. Pääasiallisesti kalastusvälineet voidaan jakaa muutamaan pääryhmään: onki, virveli, haavi ja verkko. Näillä kalojen pyydystäminen helpottuu huomattavasti. Lisäksi on toki olemassa monia muitakin kalastusvälineitä kuten esimerkiksi katiska ja pilkkionki, mutta tässä artikkelissa käsitellään yllämainitut neljä.

Onki

Tavallinen mato-onki on suurimmalle osalle tuttu väline, sillä monet suomalaiset ovat mökillä pujottaneet madon koukkuun ja heittäneet siiman veteen. Mato-ongessa on koho, joka kelluu veden pinnalla aina siihen saakka kunnes kala nappaa koukkuun kiinni. Mato-onki on kalastusvälineistä yksinkertaisin, sillä periaatteessa onkivavan voi tehdä mistä tahansa luonnosta löytyvästä oksasta, johon täytyy sitoa siima, koho ja koukku. Onkivapa on kalastusvälineistä yksi suosituimmista, eikä sen kanssa kalastamiseen vaadita erillisiä lupia. Onkimalla saa tyypllisimmin pienempiä kaloja kuten ahvenia, särkiä, muikkuja ja silakoita.

Virveli

Valtaosa kalastajista suosii kalastamisessa virveliä, jonka avulla on mahdollista kalastaa hiukan suurempiakin petokaloja. Virveli koostuu vavasta, kelasta, siimasta ja uistimesta, jossa roikkuu useimmiten useita koukkuja. Virveleitä on olemassa hyvin monenlaisia ja eri hintaisia, mutta yleisesti ottaen se ei ole kovinkaan kallis. Virvelillä kalastetaan tavallisimmin veneestä käsin, ja kun kala nappaa kiinni uistimeen, täytyy kalastajan silloin kelata siima takaisin kelaan ja nostaa veneeseen vonkale. Useimmiten virvelillä on mahdollista kalastaa esimerkiksi haukia, lahnoja, suurempia ahvenia, kuhia, siikoja ja lohia.

Haavi

Haavi on näppärä kalastusväline sekä onkea että virveliä käyttävälle, sillä sen avulla kala saadaan varmuudella napattua loukkuun sen sijaan, että se hyppelehtisi takaisin veteen. Haaven tulee olla riittävän tukeva, jotta se kestää suurempienkin kalojen pomppimisen.

Verkko

Verkko on todella vanha kalastusväline, jonka avulla on mahdollista kerätä suurempi määrä kaloja satimeen. Verkko jätetään useimmiten veteen pidemmäksi aikaa, jolloin vedessä uivat kalat tarrautuvat siihen kiinni. Kun riittävä pitkä aika on kulunut, voi kalastaja soutaa verkolle ja nostaa sen ylös. Useimmiten verkkoon voi tarttua alueesta ja verkosta riippuen jopa kymmeniä eri kaloja, joten verkon nostaminen voi tuntua todella jännittävältä.