Suomalainen urheilukalastus

Mitä urheilukalastuksella tarkoitetaan?

Urheilukalastuksella tarkoitetaan kalastusta, jota harjoitetaan urheilu- tai vapaa-ajan vieton yhteydessä. Suomalainen urheilukalastus on suosittua, ja sen isänä pidettiin kirjailija Juhani Ahoa. Urheilukalastus ei pyri ravinnon hankkimiseen kalastuksen avulla. Toki urheilukalastaja voi valmistaa pyytämänsä kalan ruuaksi, jos kala on siihen sopiva. Joskus urheilukalastaja saattaa lahjoittaa pyydystämänsä kalat esimerkiksi työttömien ruokalaan tai kissahoitolaan. Urheilukalastus on myös matkailijoiden suosiossa. Erilaiset matkailukohteet tarjoavat majoittujille myös mahdollisuuden kalastaa harrasteena ja sitä voidaan opettaa kaupunkilaisille, jotka eivät ole koskaan kalastaneet edes urheilumielessä. Myös kalojen valmistamista ruuaksi kalastusretken jälkeen voidaan neuvoa.

Mitä urheilukalastuksessa tapahtuu?

Urheilukalastaja hankkii asianmukaiset kalastusluvat ja kalastusvälineet ennen kuin aloittaa urheilukalastuksen. Hänellä pitää olla myös riittävä terveys, jotta jaksaa mennä kalastusretkelle. Urheilukalastukseen ei tulisi koskaan osallistua päihtyneenä. Silloin voi joutua tahtomattaan veden varaan ja hukkua. Urheilukalastus yksin on myös riskialtista. On suositeltavaa urheilukalastaa pienryhmässä tai osana suurempaa seuruetta. Suomessa järjestetään esimerkiksi talvella pilkkikilpailuja, joihin voi osallistua satoja ihmisiä. Usein pilkkikilpailujen tuotot voivat mennä hyväntekeväisyyteen.

Urheilukalastus on vastuullista toimintaa. Sen tarkoituksena ei ole aiheuttaa kaloille ylimääräistä kipua ja kärsimystä. Kun urheilukalastaja saa kalan koukkuun, hän irrottaa kalan mahdollisimman varovasti ja nopeasti, ettei kalan terveys siitä kärsi ja laskee kalan takaisin veteen. Pilkkijä voi laittaa kalat sankoon, jossa on tuoretta vettä. Kaloja voidaan laskea samalla esimerkiksi tutkimusta varten.

Millaisia urheilukalastusmuotoja on olemassa?

Yksinkertaisin ja varmaan tutuin kalastusmuoto on onkiminen ja talvella pilkkiminen. Niihin ei tarvitse kalastuslupaa, vaan ne kuuluvat jokamiehen oikeuksiin. Muut kalastusmuodot tarvitsevat kalastusluvan valtiolta ja mahdollisesti paikallisen vesiosuuskunnan tai -haltijan luvan. Suosituin luvallinen kalastusmuoto on virvelöinti tai viehekalastus. Lisäksi kalastetaan katiskoilla, rysillä, verkoilla, nuotilla ja syyskesällä yöllä tuulastamalla. Jotkut ovat voineet osallistua verkon uittamiseen jään alle. Jos vuokraa urheilukalastusvälineitä, on urheilukalastusvälineet palautettava moitteettomina vuokraajalle. Hävinneistä vuokratuista urheilukalastusvälineistä on korvausvelvollinen. Matkailijat voivat ottaa laajemman matkavakuutuksen, joka voi korvata kadonneet välineet, jos esimerkiksi vene on kaatunut uisteltaessa ja kaikki kalastusvälineet ovat uponneet järveen. Veneellä kalastettaessa on tarpeen olla pelastusliivit yllä. Lisäksi on hyvä olla sadevälineet, jos sää äkisti muuttuu sekä kuuppa, jolla saa veden äyskäröityä veneestä nopeasti pois.