Vedonlyönti urheilukalastuksessa

Vedonlyönti ja kalastus

Suomalaiset rakastavat vedonlyöntiä. Vetoa on voitu lyödä vaikka mistä asioista ja moni on voittanut ja moni on hävinnyt. Tänä päivänä voi vetoa lyödä myös Internetissä: virtuaalitodelliset nettikasinot ovat tämän päivän arkea. Suomessa on jo kymmeniä vuosia järjestetty kalastuskilpailuja, joissa on lyöty vetoa, kenellä on suurin kalasaalis tai kenellä on pisin tai painavin kala. Rahapeleihin tarvitaan lupa Suomessa. Tärkeintä kalastuskilpailuissa ja urheilukalastuksessa ei ole saatu voitto vaan mukava elämys. Tietysti saatu voitto kruunaa elämyksen.

Mitä urheilukalastusmuotoja on olemassa

Suomessa on olemassa erilaisia kalastusmuotoja, mm. onkiminen, pilkkiminen, heittokalastus, vetouistelu ja perhokalastus. Jokaiseen urheilukalastusmuotoon tarvitaan omat välineensä. Ainoastaan onkimiseen ja pilkkimiseen ei tarvita kalastuskorttia, mutta muihin urheilukalastusmuotoihin on ostettava valtion ja mahdollisesti vesialueen haltijan myöntämät kalastuskortit. Urheilukalastuksessa on tarkoitus pyytää kalaa huvin vuoksi ja laskea kalat pyynnin jälkeen veteen takaisin, kun ne on virallisesti punnittu ja dokumentoitu esimerkiksi valokuvaamalla. Jos kala on pahasti vaurioitunut onkikoukun, vieheen tai uistimen revittyä kidukset irti, ei kalaa voi laskea enää veteen vaan on kopautettava kalaa päähän, jotta se ei kärsisi tuskia. Joskus isoimmat kalat huutokaupataan kilpailun järjestäjän toimesta peittämään kuluja.

Kalastuskilpailut osana urheilukalastusta

Kalastuskilpailut ovat suosittuja urheilukalastusmuotoja. Kilpailun järjestäjä ilmoittaa jonkin median välityksellä kilpailusta, kalastusmuodosta, sarjoista ja sallituista kalastusvälineistä ja miten pääsylippu siihen kuuluvine lupineen hankitaan. Jos kilpailuun liittyy vedonlyöntiä, siitäkin kerrotaan avoimesti, miten vedonlyöntiin voi osallistua ja miten suurilla panoksilla voi osallistua siihen. Mahdolliset palkinnot myös ilmoitetaan etukäteen ja ne toimivat kannustimina kalastuskilpailuissa. Tietenkin toisten kilpailijoiden näkeminen ja urheilukalastusvälineiden vertailu kilpailijoiden välillä tuo mielenkiintoa. Uusia ideoita voidaan ottaa käyttöön ja soveltaa urheilukalastuskilpailuissa, kunhan ne noudattavat sääntöjä. Mukavinta urheilukalastuskilpailuissa ja niihin liittyvissä vedonlyönneissä on reilu peli, hyvä mieli ja tunne, että on hyväksytty kalastuskilpailuun osallistujana. Kilpailijat kunnoittavat toisiaan eivätkä mene kilpailun aikana liian lähelle toisiaan. Suomessa on kalastusseuroja monella paikkakunnalla. Lähinnä omaa asuinaluetta olevalta urheilukalastusseuralta voi tiedustella jäsenyysehdoista ja milloin voi osallistua urheilukalastuskilpailuihin ja onko heillä vedonlyöntiä kalastuskilpailun aikana.